Gelukkig zijn willen we allemaal

Wanneer ben jij op je gelukkigst? Vaak zijn dingen in je omgeving van grote invloed op het geluk of ongeluk dat je voelt. Dingen waar je zelf geen invloed op hebt zoals je vervelende manager of al het werk van je zieke collega dat op jouw bordje terecht komt. Gen Kelsang Nyema zegt: ‘Happiness and unhappiness are states of minds, and therefore happiness can’t be found outside the mind’. Matthieu Ricard definieert in zijn boek geluk als: ‘Een diep besef van welbevinden dat voortkomt uit een buitengewoon gezonde geest..niet slechts een aangenaam gevoel, een vluchtige emotie of stemming, maar een vredige staat van zijn’.

Goed nieuws! Dat betekent dat niets, behalve jijzelf, invloed hoeft te hebben op jouw geluk. Het zijn niet andere mensen of situaties die van invloed zijn op jouw geluk, maar de manier hoe je op ze reageert. De keuze is aan jou! Gelukkig zijn doe je door gewoon te zijn. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om in die ‘vredige staat van zijn’ te komen, moet je weten wie je bent en hoe je in elkaar zit. Kijk en daar komt Betekenisme in beeld!  

Matthieu Ricard zegt het eigenlijk al: Gelukkig zijn is overrated. Waarom? We kunnen nou eenmaal niet ALTIJD gelukkig zijn. Er is namelijk geen wit zonder zwart. Er zijn geen pieken zonder dalen. Inner Peace oftewel innerlijke vrede (het klinkt zoveel beter in het Engels, niet?) zorgt ervoor dat je dicht bij jezelf blijft tijdens die pieken maar ook de dalen. Maar daarvoor moet je wel accepteren dat het zwart ook bij het leven hoort. We gaan deze weken dan ook niet werken aan je geluksniveau, maar vooral aan je Inner Peace en je mate van acceptatie. Dat is exact de staat die je nodig hebt om je droombaan te gaan ontdekken.

‘Eigen lichaam, eigen lot, eigen leven. Je moet het zelf doen want niemand komt het geven’

-Opgezwolle

The eye of the hurricane

Stel je voor dat je in het oog van een verwoestende orkaan staat. Stukken van huizen en auto’s razen langs je heen. De orkaan symboliseert je emoties en gedachten,die beïnvloedt worden door je omgeving. Het oog van de orkaan symboliseert je gelukkige gemoedstoestand. Hier voel je je rustig, kalm en gelukkig. Vanuit dat oog zie je de kapotte voorwerpen om je heen cirkelen in de woeste wind van de orkaan. Komen en gaan. Ze zijn er wel maar raken je niet en hebben weinig invloed op je. Je merkt ze alleen op: ‘Daar gaat het dak van mijn huis’. In plaats van meegetrokken worden door de woeste wind van de orkaan:  ‘AAAAAHHHHHH HET DAK VAN MIJN HUIS, IK HEB GEEN GELD VOOR EEN NIEUWE, HOE MOET HET NU VERDER? MIJN LEVEN IS VERWOEST’. Tijdens het alledaagse leven wordt je continu meegetrokken door de woeste wind van de orkaan. Er gebeuren nou eenmaal dingen in je leven waar je geen invloed op hebt. Maar, zoals hierboven al beschreven, ben jij in staat om te bepalen of die dingen je geluk beïnvloeden. Een vredige staat van zijn is namelijk te vinden in het oog van de orkaan. De eerste stap om richting het oog van de orkaan te bewegen is het trainen van je aandacht.    

Stap 1: Train je aandacht 

In Design Your Dream Job train je je aandacht met behulp van meditatie. Waarom mediteren? Mediteren is een simpele mentale training waarmee je die kalme focus en helderheid in je denken creëert en steeds langer weet vast te houden. Je leert emoties of gedachten op te merken zonder oordeel (‘Daar gaat het dak van mijn huis’)  Ze zijn heus nog wel eens heftig en je wordt nog vaak meegesleurd door de orkaan. Maar dat heb je steeds sneller door (door je aandacht!) en je gebruikt meditatie om weer richting het oog van het orkaan te bewegen. Hoe meer je dit traint, hoe makkelijker het wordt.    

Stap 2: Onderzoek jezelf 

De tweede stap om jezelf te leren kennen is jezelf objectief te onderzoeken. Wat maakt dat ik weer in de orkaan wordt gezogen? En wat kan ik daar van leren? Zie jezelf als een onafhankelijke onderzoeker die de data van jouw hoofd en lijf bekijkt. Zonder zijn eigen emotie en gedachten te betrekken. Zou hij die gedachten en emoties wel betrekken, dan zijn de uitkomsten van zijn onderzoek onbetrouwbaar. In de meditatie van deze week leer je de basis om je aandacht te trainen en jezelf te onderzoeken. Maar kijk eens onderstaande video:

Voelen in plaats van denken ?
Maar sommige mensen lukt het helemaal niet (meer) om hun emoties te voelen. Wist je dat je je emoties kan waarnemen in je lijf? Maar als je emoties in je lijf wil voelen moet je wel aandacht voor haar hebben. Vaak worden onze lijven langdurig genegeerd omdat we zo druk zijn in ons hoofd. Tot je lichaam ineens aan de handrem trekt en je wel genoodzaakt bent om een beetje naar haar om te kijken. Dat wordt ook nog eens gestimuleerd door onze westerse, kennismaatschappij waarin vertrouwen op ratio, intellect, IQ en 8 uur per dag stil achter je beeldscherm zitten de norm zijn. Ik ben benieuwd: Als ik niet wetenschappelijk had kunnen onderbouwen dat je onderbuik en je hart net zoveel invloed op je hebben als je brein, had je mij dan geloofd? Of had je dan getwijfeld? Terwijl je, als je naar je intuïtie luistert, misschien al voelt (niet weet!) dat het de waarheid is?

Je lijf is er altijd voor jou, nu is het tijd haar wat aandacht terug te geven! Wat een toeval, dat kan je doen door je aandacht te trainen en je lijf objectief te onderzoeken 😉 Door je aandacht te verplaatsen naar je lijf kan je emoties duidelijker voelen. Je voelt hoe de emotie opkomt, toeneemt en vervolgens weer wegzakt. Emoties in je lijf voelen is nodig om in het oog van de orkaan te blijven. Maar je kan emoties in je lijf alleen voelen, niet intellectueel begrijpen. Dat doen we door middel van een bodyscan meditatie:

Bodyscan meditatie

Tijdens een bodyscan breng je je aandacht heel bewust langs elk deel van je lichaam. Alles wat je in dat lichaamsdeel voelt, observeer je zonder oordeel en zonder er verder over na te denken. Een bodyscan zorgt voor een beter contact met je lichaam. Door je echt bewust te worden van hoe je lichaam voelt, krijg je meer contact met de diverse sensaties in je lichaam.

Doe nu onderstaande meditatie. Zoek daarvoor een rustige plek, waar je ongestoord en op je gemak kan zitten. Dit is de meditatie die je 2 weken lang elke dag gaat doen.

 

Nu je klaar bent met je eerste meditatie, besteed je 5 minuten aan het beantwoorden van de vragen in je werkboek. Schrijf alsof je in je dagboek schrijft. Denk niet te lang na over je antwoorden maar schrijf gewoon.

 

Je themesong van deze week 

Elke les vind je hier een liedje die past bij het thema. Er is een sterke link tussen muziek en je geheugen. Na verloop van tijd heeft muziek de kracht je volledig terug te brengen in het moment waarop je dezelfde noten hoorde. En het gevoel dat het bij je opriep. Geniet dus van deze fijne deuntjes op de reis naar Designing Your Dream Job!