Week 1: Onderzoek jezelf

Gelukkig zijn willen we allemaal. Wanneer ben jij op je gelukkigst? Vaak zijn dingen in je omgeving van grote invloed op het geluk of ongeluk dat je voelt. Dingen waar je zelf geen invloed op hebt zoals je vervelende manager of al het werk van je zieke collega dat op jouw bordje terecht komt. Gen Kelsang Nyema zegt: ‘Happiness and unhappiness are states of minds, and therefore happiness can’t be found outside the mind’. Matthieu Ricard definieert in zijn boek geluk als: ‘Een diep besef van welbevinden dat voortkomt uit een buitengewoon gezonde geest..niet slechts een aangenaam gevoel, een vluchtige emotie of stemming, maar een vredige staat van zijn’.

Goed nieuws! Dat betekent dat niets, behalve jijzelf, invloed hoeft te hebben op jouw geluk. Het zijn niet andere mensen of situaties die van invloed zijn op jouw geluk, maar de manier hoe je op ze reageert. De keuze is aan jou! Gelukkig zijn doe je door gewoon te zijn. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om in die ‘vredige staat van zijn’ te komen, moet je weten wie je bent en hoe je in elkaar zit. Kijk en daar komt Betekenisme in beeld!  

Matthieu Ricard zegt het eigenlijk al: Gelukkig zijn is overrated. Waarom? We kunnen nou eenmaal niet ALTIJD gelukkig zijn. Er is namelijk geen wit zonder zwart. Er zijn geen pieken zonder dalen. Inner Peace oftewel innerlijke vrede (het klinkt zoveel beter in het Engels, niet?) zorgt ervoor dat je dicht bij jezelf blijft tijdens die pieken maar ook de dalen. Maar daarvoor moet je wel accepteren dat het zwart ook bij het leven hoort. We gaan deze weken dan ook niet werken aan je geluksniveau, maar vooral aan je Inner Peace en je mate van acceptatie. 

‘Eigen lichaam, eigen lot, eigen leven. Je moet het zelf doen want niemand komt het geven’

-Opgezwolle

? The eye of the hurricane

Stel je voor dat je in het oog van een verwoestende orkaan staat. Stukken van huizen en auto’s razen langs je heen. De orkaan symboliseert je emoties en gedachten,die beïnvloedt worden door je omgeving. Het oog van de orkaan symboliseert je gelukkige gemoedstoestand. Hier voel je je rustig, kalm en gelukkig. Vanuit dat oog zie je de kapotte voorwerpen om je heen cirkelen in de woeste wind van de orkaan. Komen en gaan. Ze zijn er wel maar raken je niet en hebben weinig invloed op je. Je merkt ze alleen op: ‘Daar gaat het dak van mijn huis’. In plaats van meegetrokken worden door de woeste wind van de orkaan:  ‘AAAAAHHHHHH HET DAK VAN MIJN HUIS, IK HEB GEEN GELD VOOR EEN NIEUWE, HOE MOET HET NU VERDER? MIJN LEVEN IS VERWOEST’. Tijdens het alledaagse leven wordt je continu meegetrokken door de woeste wind van de orkaan. Er gebeuren nou eenmaal dingen in je leven waar je geen invloed op hebt. Maar, zoals hierboven al beschreven, ben jij in staat om te bepalen of die dingen je geluk beïnvloeden. Een vredige staat van zijn is namelijk te vinden in het oog van de orkaan. De eerste stap om richting het oog van de orkaan te bewegen is het trainen van je aandacht.    

?? Stap 1: Train je aandacht 

In deze 2 weken train je je aandacht met behulp van mediteren. Waarom mediteren? Mediteren is een simpele mentale training waarmee je die kalme focus en helderheid in je denken creëert en steeds langer weet vast te houden. Je leert emoties of gedachten op te merken zonder oordeel (‘Daar gaat het dak van mijn huis’)  Ze zijn heus nog wel eens heftig en je wordt nog vaak meegesleurd door de orkaan. Maar dat heb je steeds sneller door (door je aandacht!) en je gebruikt mediteren om weer richting de oog van het orkaan te bewegen. Hoe meer je dit traint, hoe makkelijker het wordt.    

Stap 2: Onderzoek jezelf 

De tweede stap om jezelf te leren kennen is jezelf objectief te onderzoeken. Wat maakte dat ik weer de orkaan werd ingezogen? En wat kan ik daar uit leren? Zie jezelf als een onafhankelijke onderzoeker die de data van jouw hoofd en lijf bekijkt. Zonder zijn eigen emotie en gedachten te betrekken. Zou hij die gedachten en emoties wel betrekken, dan zijn de uitkomsten van zijn onderzoek onbetrouwbaar. Begin nu eerst met het trainen van je aandacht met de meditatie van week 1:

Nu je klaar bent met je eerste meditatie, besteed je 5 minuten aan het beantwoorden van onderstaande vragen. Schrijf alsof je in je dagboek schrijft. Denk niet te lang na over je antwoorden maar schrijf gewoon.

1. Waar ging mijn aandacht heen tijdens de meditatie?

2. Hoe reageerde ik op mijzelf toen ik merkte dat ik afgeleid was?

3. Hoe voelde ik me voor de meditatie?

4. Hoe voel ik me na de meditatie? Omschrijf het verschil

De kracht van mediteren zit in de herhaling ervan. Neem elke dag 10 minuutjes de tijd om te mediteren en de vragen te beantwoorden, op een rustige plek waar je niet gestoord kan worden. Het duurt even voordat het in je systeem zit. Het kan je helpen als je hiervoor een vast moment op de dag prikt.  Bijvoorbeeld direct nadat je wakker wordt of in bed voordat je gaat slapen. Zie het als een afspraak die je met een vriend of collega maakt, die zeg je ook niet zomaar af. Deze 10 minuutjes zijn een cadeau aan jezelf en je gaat binnen een week al merken dat je je rustiger voelt en minder in je hoofd zit.

Heel veel succes!

 

Je themesong van deze week ?

Elke week vind je hier een liedje die past bij het thema van die week. Er is een sterke link tussen muziek en je geheugen. Na verloop van tijd heeft muziek de kracht je volledig terug te brengen in het moment waarop je dezelfde noten hoorde. En het gevoel dat het bij je opriep. Geniet dus van deze fijne deuntjes op de reis naar jezelf!